Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Το αίμα αθώων τρέχει στους δρόμους ξημερώνοντας ο Αγ. Αχίλλειος.

 

Ο Γ. Φασούλας και ο Θ. Γεωργιάδης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανο-ΕΑΣΑΔίτες μέσα σε πλημμύρα αίματος, μπρος στο παλιό ορφανοτροφείο

15 Μάη του 1944. Μέρα αξέχαστη για τη Λάρισα. Πριν 78 χρόνια, σαν σήμερα, αθώοι πολίτες βρέθηκαν σκοτωμένοι από τα ΕΑΣΑΔ.

Ξυπνώντας η πόλη εκείνο το ματωμένο πρωινό, για να γιορτάσει τον Άγιο Αχίλλειο, τον Πολιούχο της πόλης μας, έβλεπε με φρίκη στην οδό Βόλου, Ερμού, Πλατεία Ταχυδρομείου, Κομμένο Τζαμί, έξω από το Δημόσιο Ταμείο, τα πτώματα αθώων πολιτών.

Η φρίκη που αντίκρυσε ο λαός δεν περιγράφεται. Δεμένα δυο-δυο τα θύματα με το καλώδιο κείτονταν μέσα σε λίμνες αίματος.

Την ιστορική αυτή νύχτα, χωρίς καμιά διαδικασία σφάχτηκαν δέκα εφτά πολίτες από τους αλήτες του Ε.Α.Σ.Α.Δ.. Η φρίκη ήταν τόσο μεγάλη που ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωρόθεος μιλώντας στη Κεντρική Πλατεία τη μέρα εκείνη στη γιορτή του Αγίου Αχιλλείου είπε: «Τα άγια φρικιούν γιατί σήμερα η λιτανεία πέρασε πάνω από τα πτώματα αθώων Ελλήνων. Είναι αίσχος να σφάζονται Έλληνες από Έλληνες». Όλος ο λαός με σφιγμένη καρδιά και με δάκρυα παρακολούθησε τη λιτανεία του Αγ. Αχιλλείου περνώντας από τους δρόμους που το αίμα των αθώων ακόμα δεν είχε στεγνώσει.

Ήρθε η απελευθέρωση. Σ’ όλη την Ευρώπη οι δοσίλογοι λογοδότησαν και τους αποδόθηκαν οι ανάλογες ποινές. Στην πατρίδα μας δυστυχώς οι δολοφόνοι των Ε.Α.Σ.Α.Δ. και μετά την απελευθέρωση εξοπλίστηκαν από τους νέους ξένους Άγγλους  καταχτητές και γύριζαν ελεύθεροι στην πόλη. Άλλοι ντυμένοι «εθνοφύλακες», άλλοι τρομοκρατούσαν και δέρναν τους πολίτες, αφού εντάχθηκαν στις ληστοσυμμορίες του Σούρλα κλπ. Έτσι η «νεότερη» Ελλάδα είναι δημιούργημα κυρίως των προδοτών, τον δωσίλογων, των ριψάσπιδων  και των ξενόδουλων υποτακτικών. Γι’ αυτό, ακόμα και σήμερα, παραμένει για την Πατρίδα μας ζητούμενο, η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία,.

Τα ονόματα αυτών που δολοφονήθηκαν στους δρόμους της Λάρισας από τους ΕΑΣΑΔίτες προδότες στις 14.5.1944, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ και ήταν οι:

Σινιώρης Ευάγ.                       από       Αθήνα

Σακούτσος Σπ.                          »         Στεφανοβίκιο

Μπαντάς Χρήστος                    »         Καρπενήσι

Μανίκας Θωμάς                        »         Λάρισα

Παπαϊωάννου Βασ.                   »               »

Κωστακάς Ανδρ.                       »               »

Πάπαδος Αντ.                            »               »

Νταλάσης Γεώργ.                      »               »

Καραφάς Παντ.                         »               » 

Γαβαλάς Μανώλης                    »               »

Δανιήλ Γεωργίου                           »               »

Τσούλιας Πασχάλης                  »               »

Φασούλας Γεώργ.                      »               »

Χατζηδημάκος Δημ.                  »               »

Κωστίκος Δημ.                          »               »

Πέτρου Ευαγγελία                     »               »

Τα ονόματα είναι παρμένα από την εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», της 18.06.1944, Όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

Άλλα τρία ονόματα μας δίνει ο Δαμιανός Βουλγαράκης, (1283 ημέρες σκλαβιάς, σ.65) που δεν υπάρχουν στη λίστα της «Λαϊκής Φωνής», όπως των:

 Τσάμη Δημ.

 Αγγελάκη Ιωάννη

 Παπαπούλια Μάνθο γεωπόνο

και ένα ακόμα όνομα βρίσκουμε στην εφημερίδα του ΕΑΜ Λάρισας, την «ΑΛΗΘΕΙΑ» της 03.06.1945, του:

Γεωργιάδη Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου