Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ (ΝΕΖΕΡΟ)


Μετά την Γερμανική επίθεση στις 6 Απρίλη 1941 στην Ελλάδα, τα ναζιστικά στρατεύματα στις 15 με 16 Απρίλη έφτασαν στον Όλυμπο.

 Η ηγεσία του XVIII Ορεινού Σώματος, από τη στιγμή που συνάντησε ισχυρή αντίσταση στο φρούριο του Παντελεήμονα, είχε κιόλας καταλάβει ότι η διάσπαση της άμυνας στην κοιλάδα των Τεμπών θα ήταν υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη ή και ανέφικτη.

Από τη σκληρή άμυνα των Νεοζηλανδών στη δεξιά πτέρυγα, στη στενή οδό από Κατερίνη, Αγ. Δημήτριο προς Ελασσόνα, έβγαινε επίσης το συμπέρασμα ότι και εκεί έπρεπε να αναμένονται δυσκο­λίες και βαριές απώλειες.

 Για το λόγο αυτόν, η 6η Ορεινή Μεραρχία, που είχε παραμείνει ως τότε στην εφεδρεία, άρχισε —όπως είχε εξ αρχής προ­βλεφθεί— την κυκλωτική κίνηση, περνώντας από το διάσελο μεταξύ Ολύ­μπου και Κάτω Ολύμπου. Σκοπός ήταν να λειτουργήσει σαν τανάλια το κλείσιμο των αμυνόμενων Νεοζηλανδών στην Κοιλάδα των Τεμπών και ένα άλλο τμήμα να κινηθεί δυτικά για να κλείσει τις άλλες βρετανικές δυνάμεις που αμύνονταν στα Σέρβια.

Η επιχείρηση αυτή άρχισε στη Λεπτοκαρυά, κάπου 8 χιλιόμετρα μακριά από τον Παντελεήμονα. Ο 2ος Λόχος του 143ου Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών οδηγούσε την ανάβαση και ακολουθούσε το κύριο σώμα της Με­ραρχίας, εκτός από τα μηχανοκίνητα Τμήματα. 


Η ανάβαση απαιτούσε πο­λύ μεγάλες ικανότητες από τους ορεινούς καταδρομείς. Έπρεπε να υπερνι­κηθούν 1.400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Μια και δεν υπήρχαν κανενός είδους αμαξιτοί δρόμοι, όλες τις μεταφορές όπλων, πυρομαχικών και συ­σκευών έπρεπε να τις αναλάβουν οι καταδρομείς, ενώ τα βαρέα όπλα και τα ορεινά πυροβόλα ήταν φορτωμένα στα υποζύγια. Ο προπορευόμενος Λόχος, βάζοντας σημάδια στα μονοπάτια και στα βραχώδη περάσματα, έφτασε την ίδια νύχτα στο διάσε­λο της Καλλιπεύκης, χωρίς να έρθει σε επαφή με τον εχθρό. Ύστερα από σύντομη ανάπαυλα, ο Λόχος έφτασε στο χωριό Γόννοι, επάνω από τη δυτική είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, το μεσημέρι της 17ης Απρίλη. Ο Λόχος εξασφάλισε τις θέσεις του και περίμενε την υπό­λοιπη Μεραρχία.

Στο μεταξύ, Τμήματα της 6ης Ορεινής Μεραρχίας είχαν φτάσει στο διά­σελο της Καλλιπεύκης, όπου και καταυλίστηκαν. Κατά το μεσημέρι έφτασε και το 3ο Τάγμα του Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών στους Γόννους, ενώ τα δύο άλλα Τάγματα και μια Μοίρα Πυροβολικού έφθασαν στην Καλλιπεύκη. Τα υπόλοιπα Τμήματα της Μεραρχίας βρίσκονταν ακόμη στη φάση της ανάβασης. Γύρω στα μεσάνυ­χτα ολόκληρη η Μεραρχία είχε φτάσει στην Καλλιπεύκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου