Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

"Αποϊδεολογικοποίηση των ημερών";;;

Το κείμενο είναι του Chris Fotoglidis είναι από το fb
Πριν μερικές μέρες συζητούσαμε με μερικούς φίλους με αφορμή το τραγικό ολίσθημα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που σε αντιπολεμική ανακοίνωση τους μπέρδεψαν το σήμα της Ειρήνης με κάτι που έμοιαζε με το σήμα της μερσεντές.
Η σχετική εικόνα που συνόδευε την ανακοίνωση της ν.Σ.

Λέγαμε, λοιπόν, ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα. Τη συνολικά κακή σημερινή μας σχέση με βασικά πολιτικά σύμβολα και ιδέες και ξεκινά από το πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου και τη σχετική αποϊδεολογικοποίηση των ημερών.
Κάνοντας μια αναγωγή στο παρελθόν σκεφτόμασταν ότι δεν θα υπήρχε νέος αριστερός τη δεκαετία του 1960 που να μην γνώριζε το σύμβολο της Ειρήνης.
Αυτοί οι νέοι και οι νέες, μέλη οι περισσότεροι/ες του περίφημου «Συνδέσμου Μπέρταντ Ράσσελ» (που διοργάνωσαν την πρώτη -και απαγορευμένη- Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα, στις 21 Απριλίου 1963), την Καθαρά Δευτέρα του 1963 πέταξαν χαρταετούς στην Αττική με το σήμα της Ειρήνης! Εννοείται, κυνηγήθηκαν και αρκετοί οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα!
Το σύμβολο της Ειρήνης και αυτού του είδους ο ακτιβισμός θεωρήθηκε κομμουνιστική προπαγάνδα. Το κάθε άλλο φυσικά. Οι κινήσεις αυτές στρέφονταν ενάντια στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό του ψυχρού πολέμου και πολεμούσαν την πυρηνική απειλή, ζητούσαν πυρηνικό αφοπλισμό και Ειρήνη!
Βλέπετε κάποιες ομοιότητες με την εποχή μας;
Εμπνευσμένος από το επεισόδιο, ο Μίκης Θεοδωράκης συνθέτει το υπέροχο: https://youtu.be/pSujHbm-rG8

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου