Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ποιός τιμά το 1821; Δυο Παραδείγματα - Δυο Κόσμοι - Μια ΑΛΗΘΕΙΑ!!!


 Η παρακάτω δημοσίευση έγινε στις 26 Μάρτη 1942 στον "ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ ΤΥΠΟ" που ήταν κοινή έκδοση των Λαρισινών εφημερίδων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και "ΚΗΡΥΚΑ" στη διάρκεια της κατοχής και λειτουργούσε κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων κατοχής.


«Ο κ. ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑΝ – ΑΘΗΝΑΙ 25. – Με πλήρη Εθνικήν αξιοπρέπειαν επανηγυρίσθη σήμερον η επέτειος της 25ης Μαρτίου τόσον παρά των επισήμων όσον και εκ μέρους του λαού. Από πρωΐας άπαντα τα Υπουργεία και τα πάσης φύσεως Δημόσια κτίρια καθώς και τα Σχολεία εσημαιοστολίσθηκαν επ’ ευκαιρία του Εορτασμού της Ελληνικής Παλιγγενησίας και γενικώς η Πρωτεύουσα προσέλαβεν όψιν πανηγυρικήν. Η συμμετοχή του λαού εις τον εορτασμόν υπήρξε απόλυτος. Την 10.30΄ π.μ. ετελέσθη εις τον Μητροπολιτικόν ναόν επίσημος δοξολογία παρουσία του κ. Τσολάκογλου και των μελών της Κυβερνήσεως. Επίσης προσήλθον εις την δοξολογίαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών Ιταλίας και Γερμανίας.
Η επικρατήσασα τάξις υπήρξεν παραδειγματική. Περί την μεσημβρίαν ο κ. Τσολάκογλου συνοδευόμενος υπό των υπασπιστών του κατέθεσε στέφανον εκ δάφνης εις το μνημείον του άγνωστου στρατιώτου. Αποσπάσματα ευζώνων της φρουράς του αγνώστου στρατιώτου απέδωσαν τιμάς. Κατά την αυτήν ώραν ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Λογοθετόπουλος μετέβη εις τα νεκροταφεία των γερμανών στρατιωτών και κατέθεσε δάφνινιν στέφανον μετά ταινίας εξ ελληνικών χρωμάτων. Επίσης ο κ. Γκοτζαμάνης μετέβη εις το νεκροταφείον των Ιταλών στρατιωτών και κατέθεσε έτερον στέφανον.


ΑΘΗΝΑΙ 25. – Ο στρατηγός κ. Τσολάκογλου ωμίλησεν ως ακολούθως από ραδιοφώνου προς την νεολαίαν επί τη Εορτή της 25ης Μαρτίου:
«Νέοι και Νέαι της Ελλάδος συγκεντρωθείτε νοερώς γύρω από τον βωμόν της Πατρίδος, αποκαλυφθήτε εις μνήμην των ηρώων του ’21 και των νεκρών που μας ετίμησαν εις τα πεδία των μαχών και ακούσατε υπερήφανοι: Η ζωή και το μέλλον της Ελλάδος ευρίσκεται εις τας χείρας σας. Κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος καλείσθε να εργασθήτε δι’ ένα ένδοξον παρόν από το οποίον θα αναβλύση περίλαμπρον μέλλον. Η πατρίς σας προστατεύει. Το Έθνος σημαίνει τώρα δυσχερείας της παρούσης στιγμής. Το Έθνος σημαίνει τώρα ιστορικόν προσκλητήριον. Σεις είσθε η ελπίς και η ασπίς του Έθνους. Αι περιστάσεις είναι δύσκολοι. Η ιστορία του λαού μας είναι πλήρης δόξης. Η νεολαία ας προχωρήση και ας καταλάβη την θέσιν της εμπροσθοφυλακής του Έθνους.
Η ιστορία της Ελλάδος είναι πλήρης νικών και πολιτισμού διά μέσω των αιώνων. Είναι η κοιτίς του πολιτισμού και κάθε μεγάλης εμπνεύσεως. Δι’ όλα αυτά είμεθα υπερήφανοι. Είμεθα υπερήφανοι διότι φέρομεν το όνομα του Έλληνος. Έχομεν δείγματα της γενναιοφροσύνης πολλών οι οποίοι έτειναν φιλικήν χείρα προς τον Ελληνικόν λαόν. Η τρικυμία του πολέμου εδημιούργησε πέριξ ημών ζώνην μεγάλων κινδύνων. Η σωτηρία της Ελλάδος ευρίσκεται εις την σύσφιξιν των Εθνικών μας δεσμών. Μη παρασυρθήτε από κηρύγματα απατηλά. Η Κεφαλαιοκρατία και ο Κομμουνισμός είναι τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Εναντίον αυτών μάχονται αι δυνάμεις του άξονος.
Ως αρχηγός του Κράτους εθεώρησα καθήκον να επικοινωνήσω μαζί σας κατά την στιγμήν αυτήν. Μέχρι της λήξεως του πολέμου έχομεν καθήκον να περιφρουρήσωμεν την Εθνικήν μας συνοχήν από την οποίαν και θα εξαρτηθή η κρίσις επί υψίστης σημασίας συμφερόντων της Πατρίδος μας κατά το συνέδριον της ειρήνης. Συντόμως θα είμαι εις θέσιν να αναγγείλω την ανάπλασιν των θεσμών μας και την προσαρμογήν των εις το νέον πνεύμα το οποίον ενσαρκώνουν η Γερμανία και η Ιταλία. Και τότε θα καλέσω τους νέους να αναλάβουν εις χείρας των την διεύθυνσιν της Ελλάδος εις όλους τους τομείς. Απηλλαγμένοι από τα παθήματα τα οποία άλλοτε εκράτησαν τον Ελληνισμόν διηρημένον εις μισούμενα στρατόπεδα, θα δυνηθήτε να υψωθήτε εις ανώτερα επίπεδα διανοητικής αναπτύξεως και να οδηγήσητε την Ελλάδα εις ημέρας Εθνικής δόξης και πολιτισμού μέσα εις την Ευρώπην του άξονος».




Η εφημερίδα «ΡΗΓΑΣ», το όργανο της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), που εκδίδονταν την περίοδο της κατοχής, κυκλοφόρησε ανήμερα της 25ης Μάρτη 1944, επετειακή «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ».
 Αδέρφια,
Η φετινή επέτειος του 1821 μας βρίσκει με περήφανα ξεδιπλωμένες σε  πολιτείες και χωριά τις εθνικοαπελευθερωτικές σημαίες για την ολοκλήρωση του αγώνα του 1821. Όπως και στη σημερινή εποχή, οι Έλληνες του 1821 ζούσαν κάτω απ’ τον πιο βάρβαρο ζυγό της δουλείας υποχρεωμένοι να δουλεύουν σαν δουλοπάροικοι τη γη, να βλέπουν να τους αρπάζουν τα προϊόντα οι καταχτητές και να τους καταστρέφουν την περιουσία τους. Σαν και σήμερα οι τιμημένοι πρόγονοί μας δώσανε με το όπλο στο χέρι την καλλίτερη απάντηση που έμεινε και θα μείνει για πάντα στην ιστορία σα φωτεινό παράδειγμα ηρωικής αποφασιστικότητας. Κρατώντας ψηλά την σημαία της Επανάστασης πάλεψαν σκληρότατα κάτω απ’ τις χειρότερες συνθήκες μικροί αυτοί, αλλά ψυχωμένοι, ενάντια στην πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία, ενάντια στην Ιερή Συμμαχία που από τον αφαλό της έβγαινε βρώμικο και μολυσματικό το κήρυγμα του αποπνιγμού στη γέννεση κάθε φιλελεύθερου κινήματος βασισμένου στην αυτοδιάθεση των λαών, και του στραγγαλισμού κάθε ανθρώπινης ελεύθερης συνείδησης. Παρ’ όλες όμως αυτές τις αντιξοότητες νίκησαν τον εθνικό εχθρό οι ηρωικοί πρόγονοί μας γιατί οργανωθήκανε στο Ε.Α.Μ., κι’ είχανε νοιώσει βαθύτατα ότι η λευτεριά καταχτιέται, δε χαρίζεται. Γι’ αυτό κι’ αγωνιστήκανε κι’ έγραψαν με το αίμα τους τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας. Έτσι και σήμερα οι σημερινού αγωνιστές της Νέας Φιλικής Εταιρίας, του Ε.Α.Μ., με τη ζωή και το αίμα τους υφάνανε τον ιστό της λευτεριάς, που με στημόνι ατράνταχτο κι’ απέραντο τη λαϊκή θέληση απλώνεται σ’ ολόκληρη τη λεύτερη Ελλάδα. Απ’ τα Μακεδονικά φαράγγια ως τα’ αντρειωμένο νησί της Κρήτης η λεύτερη Ελληνική γη είναι πελώριο καμίνι για τους γερμανούς ναζιστές. Στα λεύτερα Ελληνικά βουνά ξαναζεί η κλεφτουριά και θεριεύει ο ανταρτοπόλεμος. Τα παλληκάρια μας γιγαντωμένα απ’ τον πόνο και τα δάκρυα των καμμένων χωριών μας, θρεμμένα με την αγανάχτηση και το δημιουργικό μίσος των μπλοκαρισμένων και των δυναστευομένων πολιτειών, κι’ εμπνεόμενα από τα ανώτερα ανθρωπιστικά ιδανικά ορθώθηκαν μέσα στη λαίλαπα της κατοχής, των ηθικών συμβιβασμών, της πείνας, του μαυραγοριτισμού και του λεγεωναρισμού και δημιούργησαν το σημερινό καμάρι  μας, τον Ε.Λ.Α.Σ. Σαλπίζοντας βροντόφωνα προς όλες τις κατευθύνσεις το εγερτήριο του έθνους μας χτυπάνε αλύπητα τους γερμανοβουλγάρους επιδρομείς και τα ντόπια όργανά τους.
Όπως και τώρα, έτσι και τότε, το αγωνιζόμενο έθνος μας δεν είδε μονάχα εξωτερικούς εχθρούς, αλλά και εσωτερικούς, και όπως τώρα έτσι και τότε η αγωνιστική του προσπάθεια ήταν να δημιουργήσει κράτος ελεύθερο, με πολίτευμα δημοκρατικό και παλλαϊκό πολιτισμό. Από διαφόρους λόγους οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, την κυβέρνηση τότε την πήρανε στα χέρια τους τα διάφορα κοτζαμπασίδικα και αντιδραστικά στοιχεία που βάλανε σκληρότερους τυρρανικούς χαλκάδες στο λαό, νοθεύοντας τους καθαρούς λαοδημοκρατικούς σκοπούς της Επανάστασης, κάνοντας την χώρα μας πεδίο αντικρουόμενων ξενικών συμφερόντων και επιρροών και ανακόπτοντας το ρυθμό της πολιτιστικής αναγέννησης και προόδου. Σήμερα, ποτισμένοι απ’ την πικρή πείρα του τότε, ας πυργώσουμε κι’ ας θωρακίσουμε το εαμικό μας μέτωπο ολόπλευρα, ας το προστατέψουμε από κάθε επιβουλή για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τους πόθους και τα ιδανικά του αγωνιζόμενου για την λευτεριά του και τη λαοκρατία λαού και να οδηγήσουμε προς το δρόμο για την ωραία Νίκη, που θάναι συνέχεια και ολοκλήρωση του αγώνα των προγόνων μας του 1821.
Έλληνες και Ελληνίδες!
Ιδιαίτερη αξία έχει για τη σημερινή επέτειό μας η διαπίστωση ότι ύστερα απ’ τα χτυπήματα ενάντια στη χιτλεροφασιστική λερναία ύδρα απ’ τους συμμάχους στρατούς της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας και της Αμερικής και από τους εθνικοαπελευθερωτικούς στρατούς των σκλαβωμένων και καταπιεζομένων λαών κόπηκε το ένα της κεφάλι, ενώ το άλλο με μεγάλη βία προσπαθεί να κρατηθεί στα τσακισμένα πόδια των ερπετοειδών δορυφόρων της. Η δύναμη της αντίστασης και η μαχητική ικανότητα της σκλαβωμένης  απ’ το χιτλερισμό χώρας μας όχι μόνο αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό – όπως και όλων των άλλων χωρών – αλλ’ έγινε ο εφιάλτης των γερμανών επιδρομέων. Κι’ έτσι τα χτυπήματα κατά του χιτλεροφασισμού εντείνονται απ’ όλες τις πλευρές κι’ ανοίγουν το δρόμο για τη λευτεριά όλων των σκλαβωμένων και καταπιεζομένων λαών.
Λαέ της Θεσσαλίας!
Ο εθνικοαπελευθερωτικός μας αγώνας που αποτελεί την σύγχρονη δόξα και το φωτοστέφανο του έθνους, που ζει στην πιο ένδοξη περίοδο της ιστορίας του δέχεται το βόρβορο της ψυχής και του σώματος της ντόπιας αντίδρασης των γερμανοράλληδων και των υπολειμμάτων της τεταρταυγουστιανής κλίκας του Γλύξμπουργκ. Και ενώ η συμμορία της προδοτικής κυβέρνησης του Ράλλη βρίσκεται σε ηθική και ψυχική απομόνωση απ’ τον Ελληνικό λαό, πλαισιωμένος, κάτω απ’ τις εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις ο λαός μας ματαιώνει με την ενότητά του τις διασπαστικές ενέργειες της προδοτικής κυβέρνησης.
Η συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, συμπέφτοντας ευοίωνα με την επέτειο της εθνικής μας γιορτής αποτελεί τη ζωντανότερη απόδειξη της νίκης του Ελληνικού Λαού κατά της αντίδρασης. Η σημερινή επέτειος βρίσκει τον Ελληνικό Λαό να έχει πραγματοποιήσει τη σημαντικότερη κατάκτησή του. Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό για την παραπέρα λαοκρατική λύση των εσωτερικών προβλημάτων του αγωνιζόμενου Ελληνικού λαού. Διπλή είναι η νίκη μας: Για την ενότητα στον αγώνα για τη λευτεριά και τη λαοκρατία. Διπλή κι’ γιορτή μας.
Ο Ελληνικός λαός όπως και τότε θ’ ακολουθήσει το δρόμο του. Θα περιφρονήσει τους δειλούς, τους άναντρους, τους συμφεροντολόγους. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις φάλαγγες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Αγώνα και πίστη, αυταπάρνηση και θυσίες. Με το αίμα το δικό μας θ’ αποκτήσουμε ολοκληρωτικά την πολυπόθητη γλυκειά λευτεριά. Η νίκη θάναι ολοκληρωτικά δική μας. Θάναι της Ελλάδας. Του Ελληνικού λαού νίκη. Κι’ έτσι απ’ τις θυσίες μας θα βγεί η νέα Ελλάδα λεύτερη κι’ ανεξάρτητη, λαοκρατούμενη!
Εμπρός όλοι μαζί ας ατσαλώσουμε μ’ όλη τη δύναμη και τον ενθουσιασμό μας το εαμικό μας μέτωπο, που είναι και το μέτωπο της Λαοκρατίας μας, για ένα καινούργιο και ολοκληρωμένο 1821.
Ζήτω η Επανάσταση του 1821.
Ζήτω η Νέα Ελλάδα, ανεξάρτητη, λαοκρατούμενη κι’ ευτυχισμένη.
Ζήτω η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.
Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ε.Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου