Τρίτη 29 Μαΐου 2018

"ΜΙΚΤΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΓΟΝΝΩΝ" - ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ & ...ΜΕΛΛΟΝ (;)

Η φωτογραφία αυτή είναι του 1974 και εικονίζεται η Ε΄ τάξη του Γυμνασίου.




Κάποιες από τις τάξεις του Γυμνασίου, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας 
του στεγάσθηκαν σ’ αυτά τα σχολικά (Δημοτικό) συγκροτήματα.
Καταπληκτική η εκδήλωση που διοργανώθηκε, την Κυριακή 27 Μάη 2018, στους Γόννους, από τους μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Γόννων με θέμα μια πρώτη προσέγγιση της ιστορίας του Γυμνασίου-Λυκείου. Οι δημιουργοί μαθητές-ριες ήταν οι:
Γαλούση Ευαγγελία, Γατσά Ειρήνη, Γκουγκουλιά Γιάννη, Ζαχαριάδη Αστέρη, Ζούκα Χριστίνα, Κοντογιάννη Γιάννη, Κυρίτση Γιάννη, Μαλέκα Φανή, Μιχαήλ Στέλλα, Ντρίζη Δέσποινα, Παναγιώτου Στέλιο, Πανδρεμμένο Γιώργο, Ριζούλη Μαρία, Σάρρο Δημήτρη, Σερέτη Μαρία, Σουμέλα Σοφία, Τριανταφύλλου Νίκο, Τσούρα Αντελίνα. και Τσούρβα Κωνσταντίνα. Συντονιστής καθηγητής και ψυχή του εγχειρήματος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που εμπνεύστηκε και ενέπνευσε στα παιδιά την δημιουργική αξιοποίηση των πλούσιων και αστείρευτων πηγών της τοπικής ιστορίας που αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την ουσιαστική κατάκτηση του μέλλοντος. 

Οι προετοιμασίες για την εκδήλωση ...
Η απόλυτη προσήλωση.
 Από νωρίς το απόγευμα προηγήθηκε μια περιήγηση στα μέρη που λειτούργησαν από την αρχή (1956) οι αίθουσες του Γυμνασίου Γόννων, που υπήρξε Γυμνασιακό Παράρτημα του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Λάρισας.


Στην εποχή μας μετέφεραν: Ο Γοννιώτης καθηγητής από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Γυμνασίου και επί πολλά χρόνια διευθυντής του, Καραδούκας Βασίλης, που όπως τον αποκάλεσαν και οι συνάδελφοί του, ήταν ο βασικότερος πυλώνας λειτουργίας του σχολείου, δείχνοντας τα κτίσματα που στεγάστηκαν τα πρώτα τμήματα του Γυμνασίου. Επίσης ο Γοννιώτης καθηγητής, Τσιρονίκος Βασίλης που διετέλεσε και διευθυντής του Λυκείου, βοήθησε σημαντικότατα γιατί υπήρξε και από τους πρώτους μαθητές που φοίτησαν στο Γυμνάσιο. Την περιήγηση αυτή παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί ντόπιοι και ξένοι που δίδαξαν κατά καιρούς στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γόννων. 
 
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που έγινε στο προαύλιο του Σχολείου, μετά από τους χαιρετισμούς του Διευθυντή του Λυκείου και της Περ. Διευθ. Εκπαίδευσης, άρχισε η κυρίως εκδήλωση.
Παρουσιάστηκαν σύντομα από την ομάδα εργασίας, ιστορικά στοιχεία της πλούσιας ιστορίας του «Μικτού» Γυμνασίου (ίδρυση, κοινωνικοπολιτικές διαδρομές, κατασκευή του σημερινού κτηριακού συγκροτήματος κ.λ.π.), καθώς και σημαντικά, συνοπτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν την κοινωνική σύνθεση των μαθητών, την αριθμητική σχέση αγοριών κοριτσιών και πόσοι εγκατέλειπαν το σχολείο κ.ά.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος: Η ψυχή της εκδήλωσης ...
Οι μαθητές σε εγρήγορση ... 
«Επί τω έργω …»
Η Φανή ... στο βήμα.
Τα χαμόγελα της δημιουργίας
Ξεκίνησε η παρουσίαση της συλλογικής δουλειάς.
Λίγο πριν την παρουσίαση ...

Σε πρώτο πλάνο τρεις διατελέσαντες εκπαιδευτικοί στο σχολείο ...
Παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις καθηγητών που πέρασαν σε διάφορες χρονικές περιόδους από το ιστορικό πλέον, Γυμνάσιο Γόννων.
 
Ιδιαίτερη συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση προκάλεσε η «διά ζώσης» παρέμβαση του καθηγητή Γιάννη Λαθήρα που αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε από το χωριό μας στα πρώτα βήματα (νεοδιόριστος) της εκπαιδευτικής του ζωής.
 

 
Η εκδήλωση «έκλεισε» με τη βραδινή μουσική δροσιά των συγχωριανών μας Χατζή Νίκο, Στέλιο Ντάγια, Χρήστου Κολτσίδα και του «εξ αγχιστείας χωριανού», Στάθη Σταμελόπουλου.
Στο σχολείο λειτουργούσε παράλληλα και έκθεση φωτογραφίας όλης της χρονικής περιόδου από την ίδρυσή του και στη συγκέντρωση του υλικού συνέβαλαν πολλοί Γοννιώτες.
  

ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 29 Μάη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου