Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Έφυγε ο «Βενιαμίν» … καβάλα στ’ άσπρο άλογό του.




Στις 21 Γενάρη 2018 έφυγε σε ηλικία 90 χρονών, ο τελευταίος – ίσως - από τους Επονίτες του έφιππου υποδειγματικού ουλαμού  του 3)7 Συντάγματος Ιππικού, του πολυθρύλιτου Ιππικού της Θεσσαλίας.
Ο Δημήτρης (Τάκης) Μπατάλης υπήρξε ο μικρότερος σε ηλικία ανάμεσα στους 28 καβαλάρηδες Επονίτες του υποδειγματικού ουλαμού και γι’ αυτό τον ονόμασαν «Βενιαμίν».
Αυτή του η ιδιότητα αποτέλεσε την αιτία να επιλέγεται για την προβολή του ουλαμού σε διάφορα όργανα, όπως η Β΄ Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας που έγινε στα Άγραφα. Αυτή άλλωστε την ανάμνηση, του άρεσε να την αφηγείται σε κάθε αναφορά εκείνης της περιόδου και να μας απαγγέλει την εισαγωγή της ομιλίας του:
«… Ζούμε σαν πραγματικά αδέρφια όλοι οι καβαλάρηδες του ουλαμού. Εμένα με φροντίζουν όλοι ξεχωριστά, σαν η μάνα το μικρό παιδί. Με λένε Βενιαμίν. Αχώριστοι σύντροφοι τα 28 κάτασπρα άλογα μας. Είναι άσπρα όπως η αγνή μας καρδιά και όπως τα λευκά ιδανικά της ΕΠΟΝ».
 Φωτογραφικά του στιγμιότυπα χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα έντυπα για λόγους προβολής. Στον «Ιερολοχίτη» 28.8.1944 έχει τμήμα της ομιλίας του, σκίτσο του Βενιαμίν, του Δημήτρη Μεγαλίδη, στο «Ρήγα» 20.7.1944, στο περιοδικό της ΕΠΟΝ, «Νέα Γενιά» 5.5.1944 φωτογραφία με το άλογο κ.ά.
Το σημαντικότερο αποτύπωμά του βρίσκεται στα Αναγνωστικό «ΤΑ ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ» της γ΄ και δ΄ τάξης του Δημοτικού  που εξέδωσε η Π.Ε.Ε.Α. στον εκδοτικό «Ελεύθερη Ελλάδα» το1944 με ευθύνη της μεγάλης Ελληνίδας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτου.
Για χρόνια συνέβαλε στην ανάδειξη της μνήμης, στήνοντας ουσιαστικά μόνος του – με ελάχιστη βοήθεια -  το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα, που λειτούργησε για κάποια χρόνια, στον τελείως εγκαταλελειμμένο εκθεσιακό χώρο, που βρίσκεται κάτω από το Μνημείο Αντίστασης του Φιλόλαου Τλούπα, που δεσπόζει στο πάρκο του Αλκαζάρ.
Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση με τους υπόλοιπους Επονίτες του ουλαμού και με τα «28 άσπρα άλογα», που έφιπποι πλέον και αχώριστοι, θα καλπάζετε για πάντα στις απέραντες πεδιάδες της Αθανασίας.

1 σχόλιο: