Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

3 Μάρτη 1945 Δολοφονία Αχιλλέα Δενδραμή - ΠΟΙΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ;

Δημόσια ερώτηση της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" για τον δολοφόνο του Δενδραμή.


Σαν σήμερα

3 Μάρτη 1945

ποιοσ Αρχισε τον εμφΥλιο
μετΑ την ΒΑρκιζα;
Αχιλλέας Δενδραμής (1928-1945)

   Χιλιάδες λαού διαδηλώνουν στη Λάρισα ενάντια στις νέες αρχές Κατοχής[1], Ελληνικές αυτή τη φορά. Η Εθνοφυλακή και ο στρατός χτυπούν
τη διαδήλωση. Από τις ριπές σκοτώνεται ο ανταρτοεπονίτης Αχιλλέας Δενδραμής, 16 χρονών, στη διασταύρωση των οδών Παπαναστασίου – Παπακυριαζή. Είναι ο πρώτος νεκρός των νέων κρατικών αρχών. Δολοφόνος του Δενδραμή είναι ένας ταγματασφαλίτης αξιωματικός, ο Κρίνης. Τραυματίζονται σοβαρά ακόμη 16 άτομα [2].
   Την προηγούμενη μέρα, 2 Μάρτη, τμήμα της Εθνοφυλακής που κατέφθασε στο Βόλο, επιτέθηκε στη λαϊκή συγκέντρωση. Δολοφονεί την ΕΠΟΝίτισσα Τσαντίλη και έναν ΕΛΑΣίτη από την Αθήνα[3].
   ΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ πως είναι η πρώτη μέρα που μπαίνουν στις πόλεις Βόλο και Λάρισα οι εντολοδόχοι των Άγγλων για να αναλάβουν ... καθήκοντα.
   ΧρειΑζεται Αλλη απΑντηση στο ερΩτημα: ποιοι Αρχισαν τον εμφΥλιο μετΑ την ΒΑρκιζα;
 Όσο απλοϊκή και αν φαίνεται, είναι η πιο επίσημη επιβεβαίωση πως 20 μόλις μέρες μετά την συμφωνία της Βάρκιζας  ο αστικός στρατός και η εθνοφυλακή είχαν σαφή εντολή για πρόκληση προϋποθέσεων που θα οδηγούν στον εμφύλιο και όχι την Λαοκρατία που επιζητούσε ο Λαός μας.
   Βέβαια υπάρχουν και μια σειρά άλλα ντοκουμέντα για τους στόχους που είχαν, όπως: α) Τις εντολές καταστολής του δημοκρατικού κινήματος. β) Την πρόκληση με την στελέχωση από δοσίλογους και ταγματασφαλίτες της εθνοφυλακής και του αστικού στρατού.  Γ) την απαγόρευση της κυκλοφορίας που θύμισε Κατοχή ενώ είχε ήδη αρθεί από την Πολυτοφυλακή μετά την απελευθέρωση.  δ) Ανάμεσα στις  πρώτες τους ενέργειες μετά την εγκατάσταση στη Λάρισα υπήρξαν οι συλλήψεις των καπεταναίων του Λαϊκού Στρατού (ΕΛΑΣ), όπως του Κόζιακα (Θωμά Πάλλα), του Μπουκουβάλα (Μίμη Τάσσου) και του Βρατσάνου (Αντώνη Αγγελούλη), κ.λ.π.


[1] Αρκετοί, όχι ατεκμηρίωτα, ονομάζουν μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, 2η Κατοχή την ένοπλη, οικονομική και πολιτική επέμβαση των Βρετανών και των Αμερικανών αργότερα, στα εσωτερικά της πατρίδας μας.
[2] Ημερολόγιο 2016, έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
[3] Ό.π. η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου