Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ανανέωση ραντεβού στους αγώνες.



Γα τον πάντα «ασύλληπτο» ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
(Τρίκαλα 6 Ιούνη και Μεσούντα 7 Ιούνη 2015)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στα Τρίκαλα και στη Μεσούντα μ’ αφορμή τα 70 χρόνια που ο Άρης πέρασε στην αιωνιότητα.
Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων συμμετείχε και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων.
Το Σάββατο στα Τρίκαλα όπου έγινε ένα οδοιπορικό μνήμης και
αντιφασιστική πορεία στη πόλη των Τρικάλων που κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου όπου υπήρχε ο περίφημος φανοστάτης και κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα. Σε κείνο το σημείο τοποθετήθηκε μια μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα για να θυμίζει στους νεώτερους  την ιστορία τους. Νόμιζαν κάποιοι πως με την εξαφάνιση του φανοστάτη (την περίοδο της χούντας) θα σβήσουν την ιστορική μνήμη. Ξέχασαν όμως πως «όποιος  γίνεται θρύλος και τραγούδι και όποιος περνάει στην παράδοση ενός λαού, δεν ξεριζώνεται ποτέ!!!».  
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Aνυπότακτος, οργανωμένος λαός τότε και τώρα». Στη συζήτηση συμμετείχε ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές και μέλος της Ομάδας μας (Μπάρμπας Δημήτρης), αναφερόμενος σε κάποια, σχεδόν άγνωστα, γεγονότα που συνέβησαν στη Λάρισα και Θεσσαλία με πρωταγωνιστή τον Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη).
Την επόμενη μέρα Κυριακή 7 Ιούνη ξεκινήσαμε με λεωφορείο από την Λάρισα για την Μεσούντα. Στη διαδρομή γίνονταν αναφορά σε διάφορα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τα μέρη που περνούσαμε.
Στη Μεσούντα σχεδόν όλη η Ομάδα μας ξεκίνησε την διαδρομή για το φαράγγι του Φάγγου μαζί με δεκάδες άλλους συνοδοιπόρους απ’ όλη την Ελλάδα. Στη διαδρομή άρχισε να βρέχει πολύ και η κατάσταση να επιδεινώνεται.
Τα τελευταία χίλια μέτρα ήταν και τα πιο δύσκολα γιατί έπρεπε να περάσεις από στενό μονοπάτι με «σάρες» και έχοντας τμήμα με αναρρίχηση σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό  στον τελικό στόχο που ήταν το σημείο που άφησε την τελευταία πνοή του ο Άρης με τον Τζαβέλα έφτασαν δεκαπέντε συνοδοιπόροι μας, από τους οποίους οι εφτά ήταν της Ομάδας μας(!!!), αφήνοντας λίγα λουλούδια και προσπαθώντας να εντοιχίσουν μια αναμνηστική πλάκα.

Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων

Λάρισα 8.6.2015


 Πάνω: Από την εκδήλωση του Σαββάτου στα Τρίκαλα.(O Τάκης Μπάρμπας, μέλος της «Ομάδας Mελέτης της Iστορίας των Kοινωνικών Aγώνων στη Θεσσαλία», ο Χρήστος Πρεκατές από τη Λέσχη Τρικάλων, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός και μέλος της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία»).
Mέση: Ξεκίνημα της διαδρομής από την Μεσούντα στο φαράγγι του Φάγγου (Διακρίνονται κάποια μέλη της Ομάδας μας).
Κάτω: Το σημείο 0 (απ’ όπου ο Άρης ξεκίνησε το ταξίδι του για τη πολιτεία των λαϊκών μας ηρώων). Εκεί έφτασαν δεκαπέντε συνοδοιπόροι μας μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (συνεχής βροχή) και μονοπάτι με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, από τους οποίους οι εφτά είναι μέλη της Ομάδας μας, από την Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου