Τρίτη 26 Μαΐου 2015



Ιστορικός περίπατος στη Λάρισα


ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»
Ιστορικός περίπατος στη Λάρισα
Αποτύπωμα μαρτυρία της μάχης του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς που στεγάζονταν στο σημερινό 3ο Δ.Σ.
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015, 08:55
«Ιστορικό περίπατο» γνωριμίας σε σημεία - τοποθεσίες της πόλης που έπαιξαν κάποιο ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της, πραγματοποίησαν χθες μέλη και φίλοι της νεοσύστατης «Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων» της Λάρισας.Αφετηρία ήταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Παλιές Φυλακές), για το οποίο έγινε μια συνοπτική περιγραφή της διαχρονικής – 200 περίπου χρόνων - ιστορίας που κουβαλάει. Ιδιαίτερα η αναφορά έγινε για τις συνθήκες διαβίωσης κατά την περίοδο της εφαρμογής του Γ΄ ψηφίσματος και του509 που μαζικά στοίβαζε τους υπόδικους και καταδικασμένους αγωνιστές της αντίστασης και αποτελούσε τον προθάλαμο των μελλοθανάτων που είχαν καταδικαστεί από τα έκτακτα στρατοδικεία. Υπήρξε η προτελευταία κατοικία για εκατοντάδες καταδικασμένους σε θάνατο και τελικά ετόπου εκτελέσεων, το Μεζούρλο.κτελεσμένους στο θυσιαστήριο του Αναγκαστικού Νόμου

Στη συνέχεια, περιπατητικά, ο πρώτος σταθμός ήταν ο πεζόδρομος της Ιάσονος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, όπου υπάρχουν τα ανεξίτηλα σημάδια του ΕΛΑΣ που θυμίζουν σ’ όλους μας πως το χώμα που πατάμε «λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ».
Οι επόμενοι σταθμοί ήταν το πάρκο «Μίμη Τάσσου (Μπουκουβάλα)» στο τέρμα της οδού Ιάσονος και ανάμεσα στην Πολυτεχνείου και Κ. Παλαιολόγου, όπου υπάρχει αναμνηστική στήλη πρόσφατα τοποθετημένη και αφιερωμένη σ’ ένα από τα χιλιάδες παιδιά του θεσσαλικού λαού που πάλεψαν τον κατακτητή, τον καπετάνιο της θρυλικής ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ, Μίμη Μπουκουβάλα. Η Πολυτεχνείου που βρίσκεται όπως αναφέρθηκε, στη θέση τής πιο σοβαρής οχύρωσης που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς το 1828, της περιμετρικής τάφρου.
Η Πύλη της Φαρσάλων όπου διαδραματίσθηκαν μια σειρά σοβαρά γεγονότα, με κυρίαρχο δρώμενο, την αγροτική σύγκρουση γνωστής σαν «γεγονότα του Κιλελέρ», όπου συγκρούσθηκαν με τον στρατό, οι κολίγοι που έρχονταν στην πόλη για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο της 6 Μάρτη του 1910.
Σ’ όλη τη διαδρομή - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Μελέτης - γίνονταν αναφορά και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης όπου είχαν διαδραματισθεί γεγονότα όπως το σημείο λειτουργίας της αγοράς των μαυραγοριτών στο σταθμό, αποθήκες Μπουτ, κ.λ.π.
Ο περίπατος έφτασε στο παλιό νεκροταφείο που υπήρξε ένας από τους πολλούς τόπους εκτέλεσης των Γερμανών και υπάρχει, αφού έχουν περισυλλεχθεί τα οστά, μνημείο – κενοτάφιο των εκτελεσμένων. Ο ίδιος ο χώρος του παλιού κοιμητηρίου «φιλοξενεί» πολλούς κοινωνικούς αγωνιστές που άφησαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην πόλη της Λάρισας. Τέλος η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Εβραϊκό νεκροταφείο που αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και ζωντανό μάρτυρα της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας, που αναδείχνει τη διαχρονική επαγρύπνηση των λαών για την πάλη τους ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις. Η ξενάγηση σ’ αυτό τον χώρο έγινε από τον πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας κ. Μωρίς Μαγρίζο και η συνολική περιπατητική ξενάγηση έγινε από τον Δημήτρη Μπάρμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου