Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 66 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ


«Η ΗΡΩΪΚΗ ΚΑΙ ΑΛΥΓΙΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Η χθεσινή θριαμβευτική είσοδος των γενναίων ανταρτών μας και της Εθνικής πολιτοφυλακής στην πόλη μας. Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ και βαθιά συγκίνηση υποδέχτηκε τους ελευθερωτές του. Η ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΜΙΔΟΣ». Αυτός ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» την  Τρίτη 24 Οκτώβρη 1944. «Η Λάρισα είναι ελεύθερη. Η τυραγνισμένη πόλη ξανάσανε…». Έτσι άρχιζε το κύριο άρθρο της που παρουσίαζε όλες τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας. Στην συνέχεια περιέγραφε τις τελευταίες ώρες της σκλαβιάς, τους πανηγυρισμούς της Απελευθέρωσης, την υποδοχή των ηρώων και την είσοδο της  διοίκησης Ταξιαρχίας του Ιππικού που ο λαός έραινε με λουλούδια.
«…Ο κόσμος στρέφει τώρα την προσοχή του προς την Εθνική Τράπεζα. Στον εξώστη της ένας συναγωνιστής της Επαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ χαιρετίζει την συγκέντρωση και παρουσιάζει τους ομιλητές... Πρώτος παίρνει τον λόγο
ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΕΑΜ, ο συμπολίτης μας δικηγόρος Γ. Παπαϊωάννου… Ύστερα πήρε τον λόγο ο συναγ. Κασάνδρας στρατιωτικός Διοικητής της θρυλικής Ταξιαρχίας του Ιππικού… Μετά ο λόγος δόθηκε στον θρυλικό καπετάνιος της Ταξιαρχίας, το αγαπημένο παιδί της επαρχίας Λάρισας στο Μίμη Μπουκοβάλα… Τελευταίος μίλησε ο αρχηγός του Εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Θεσσαλία, ο δημιουργός του αντάρτικου και εθνοσύμβουλος Λάρισας συναγ. Κώστας Καραγιώργης…».

ΕΛΑΣίτισσες της Υποδειγματικής Ομάδας του Λαϊκού Στρατού, την μέρα της Απελευθέρωσης
της Λάρισας.

Χαρακτηριστικά παρέμεινε στην μνήμη όσων παραβρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία(Πλατεία Θέμιδος) η επική ομιλία του γραμματέα του γραφείου της Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Κώστα Καραγιώργη, ιστορικής μορφής της καθοδήγησης του Θεσσαλικού Απελευθερωτικού Κινήματος, που η παραπάνω εφημερίδα την είχε και σε πλαίσιο, με τίτλο «Η ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΛΑΡΙΣΑ».

 «Η Λάρισα αναπνέει τον αέρα της Λευτεριάς. Ο χιτλερικός βραχνάς της είναι μακριά της. Οι υπάνθρωποι του ΕΑΣΑΔ και ΕΕΕ αποτελούν πια μια κακή ανάμνηση μονάχα.
Δεν είναι πολλές οι ελληνικές πολιτείες που βρέθηκαν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες όσο η Λάρισα. Οι σεισμοί της έδωσαν ένα γερό χτύπημα. Το συνέχισαν άνανδρα οι ανήκουστοι βομβαρδισμοί του Τσιάνου. Το αποτελείωσαν οι κατοπινοί βομβαρδισμοί, οι εμπρησμοί και οι ανατινάξεις. Το πλιάτσικο των Ιταλών, των Γερμανών, των Ράλληδων συμπλήρωσε και στην κινητή περιουσία των Λαρισινών, το κακό που είχε γίνει στην ακίνητη.
Αλλά το κακό που έγινε στο άψυχο δεν είναι τίποτα μπροστά στο τρομαχτικό κακό που έγινε στους ανθρώπους της Λάρισας. Πόσοι δεν χάθηκαν στους σεισμούς και τους βομβαρδισμούς! Πόσοι δεν έπεσαν θύματα του ανεκδιήγητου λεγεοναρισμού του «Βασιλείου της Πίνδου». Πόσοι δεν στήθηκαν εμπρός στα εκτελεστικά αποσπάσματα των Ιταλών και των Γερμανών! Πόσοι εκλεκτοί πολίτες της Λάρισας δεν στάλθηκαν όμηροι στην Ιταλία για να πνιχτούν πολλοί απ’ αυτούς στην Αδριατική! Πόσες χιλιάδες Λαρισινοί και Λαρισινές δεν κλείστηκαν στο στρατόπεδο! Πόσες περισσότερες χιλιάδες δεν χρειάστηκε να ξεπατρισθούν, να πέσουν σε σκληρή προσφυγιά!
Και απάνω σε μια τέτοια ερειπωμένη και βασανισμένη πολιτεία έπεσε το αξιοθρήνητο κοπάδι των Εασαδιτών και τριεψιλιτών για να ολοκληρώσει την εικόνα της καταστροφής. Στηριγμένοι στην δυστυχία της πόλης και στην απόγνωση των κατοίκων της οι «Έλληνες» υπηρέτες του Χίτλερ προσπάθησαν ν’ αγοράσουν την ψυχή της Λάρισας. Αλλά Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ! Έμεινε από την πρώτη ως την τελευταία μέρα της σκλαβιάς αδάμαστη. Δόθηκε ολόψυχα και τίμια στον εθνικό αγώνα.
Διαλεχτά παλληκάρια της βγήκαν στο βουνό από τις πρώτες μέρες του αντάρτικου. Και στάθηκαν άξιοι πρωτοπόροι της επαρχίας του νομού, της περιοχής. Πολλοί από τους Λαρισινούς αντάρτες, καπεταναίους και αξιωματικούς κατέχουν μεγάλες θέσεις σε ολόκληρο τον Εθνικό στρατό μας. Άλλα διαλεχτά παλληκάρια της Λάρισας έγιναν στελέχη ηρωικά και δραστήρια όλων των Εθνικών Οργανώσεων και προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στη Εθνική Επανάσταση.
Μόνο σε μια πόλη, σαν την Λάρισα, όπου το Εθνικό αίσθημα και φιλότιμο είχε τόσο βαθιές ρίζες, έγινε δυνατό να σταθεί και να δράσει ολόκληρες πέντε μήνες το αντάρτικο Στρατηγείο Θεσσαλίας. Αντάρτες «σύνδεσμοι» με πολιτικά έφταναν κάθε μέρα απ’ όλα τα βουνά της Θεσσαλίας, μπροστά από την μύτη των Ιταλών, των Γερμανών και των Βλάχων Λεγεοναρίων και όμως δεν έγινε ποτέ τίποτα. Η σκέπη της Εθνικής, της αντάρτικης Λάρισας απλωνόταν πάνω σε όλη την ηρωική δουλειά του Στρατηγείου Θεσσαλίας.
Μέσα στη Λάρισα, δέκα μέτρα μακριά από την Γερμανική σκοπιά και πενήντα από την Ιταλική, στήθηκε το μυστικό τυπογραφείου, όπου πρωτοβγήκε ο «Ρήγας» του ΕΑΜ και το «Φλάμπουρο» του Στρατηγείου Θεσσαλίας.
Ένα πλατύ Εθνικό κίνημα, αγκάλιασε την μεγάλη πλειοψηφία του Λαρισινού λαού, όλα τα κοινωνικά στρώματά της. Η ηθική αδιαλλαξία του Λαρισινού λαού στάθηκε βράχος γρανίτινος που απάνω του έσπασε κάθε προσπάθεια προδοτική.
Η Λάρισα έμεινε αγνή. Με το μέτωπό της ψηλά δέχεται σήμερα μέσα στην αγκαλιά της τα παλληκάρια της που την λευτέρωσαν. Με το μέτωπό της ψηλά δέχεται το φώς της λευτεριάς. Την κέρδισε άξια με το αίμα της και τον αλύγιστο αγώνα της.»

Από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη  Μπάρμπα














Ο μόνος Εθνικός Στρατός που δρούσε απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα ήταν ο ΕΛΑΣ, ο στρατός του ΕΑΜ. Ο μόνος με ενιαία πανελλαδική διοίκηση και οργάνωση, δημιούργημα των πιο ακραιφνών πατριωτικών δυνάμεων και με την ηγεσία του να προέρχεται από το στρατιωτικό σώμα, αλλά και απλούς λαϊκούς αγωνιστές που αναδείχτηκαν σε αντάξιους πολέμαρχους των λαογέννητων αγωνιστών του ’21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου